Er din bedste ven for tyk?

Er din hund overvægtig? Det er nok noget de fleste hundeejere har prøvet - det har vi i hvert fald. Hos Gilpa får vi tit henvendelser fra frustrerede hundeejere, der synes de har prøvet alt for at undgå at deres hund bliver for tyk, men desværre uden held. I det følgende kan du læse om nogle af mest almindelige problemstillinger i forbindelse med overvægt hos hunde og så kan du få nogle råd til, hvad du kan gøre, hvis din hund er overvægtig.

Når hundens overvægt kommer snigende

”En enkelt frikadelle feder jo ikke!” De store bedende øjne er ikke til at stå for og den portion hunden skal have ser ikke ud af meget, så du giver lidt mere foder end hvad fodervejledningen anbefaler. Ellers bliver hunden jo ikke mæt, siger du til dig selv. Og dette har mange hundeejere gennem tiden gjort, fordi de vil det bedste for deres firbenede ven. Og så ruller snebolden.

Der er ingen tvivl om at der er rigtig mange hunde i Danmark, der er overvægtige. Få år tilbage viste en undersøgelse at op til 30% af danske hunde er overvægtige. Det betyder desværre også, at en del hunde i skrivende stund er i "behandling" for overvægt. Mange hunde får diagnosen "overvægtig" hos den lokale dyrlæge og kommer efterfølgende i behandling for selvsamme. Men er overvægt hos hunde en sygdom, som skal behandles af en dyrlæge? Muligvis i nogle tilfælde, men ikke i alle.

Problemet for mange hundeejere er, at det ikke altid er nemt at se, når ens hund tager lidt på i vægt, specielt ikke når det foregår over en længere periode. Derfor er der mange hundeejere, der ikke når at gribe ind i tide, før hunden er blevet overvægtig. Det er nemlig ofte først i forbindelse med den årlige vaccination hos dyrlægen, at hunden bliver vejet og erklæret for tung.

Hvordan bliver hunde overvægtige?

Det er vigtigt at finde årsagen til hundens overvægt. Fejlagtig ernæring, mangel på motion eller en ubalance mellem foderindtag og motion er typiske årsager til at hunde bliver overvægtige.

Det skal nævnes, at nogle hunde er mere disponerede for at blive overvægtige. Generelt er hunhunde og steriliserede hunde (grundet hormonelle ændringer) mere disponerede for overvægt. Hunde, der tilbringer meget tid indendørs og ikke socialiserer tilstrækkeligt eller ikke er blevet tilpas socialiserede som hvalpe, har ofte et forhold til foder, der gør at de er mere tilbøjelige til at blive overvægtige.

Utilstrækkelig motion gør din hund overvægtig

Som hundeejer bør man altid sætte sig ind i hvor meget daglig motion, der er anbefalet for ens hunds race. Denne anbefaling bør altid holdes op mod den reelle motion, som din hund får. Det er både vigtigt for din hunds velbefindende og for dens helbred at den får den anbefalede motion. Jo mere din hund bevæger sig, desto flere kalorier forbrænder den – præcis ligesom det gælder mennesker. Dette betyder også, at kosten skal justeres, hvis din hund i en periode får mindre motion end den plejer, fx i perioden efter en operation (husk naturligvis at konsultere dyrlægen i forbindelse med hundens ernæring oven på en operation).

Din hund bliver overvægtig af fejlagtig ernæring og for mange godbidder

Hvis din hund får den anbefalede daglige motion, så ligger forklaringen på hundens overvægt højst sandsynligt i kosten. Derfor bør man altid undersøge om man følger de givne retningslinjer som fodervejledningen udstikker. Giver du din hund mere foder end vejledningen anbefaler, så er det meget muligt dér fejlen ligger. Tjek også op på hunderacen, da nogle racer er mere tilbøjelige til at tage på end andre.

En anden og undervurderet årsag til at hunde bliver overvægtige af godbidder. Både mængden og typen har nemlig tit noget at sige. Man bør derfor være opmærksom på hvilke godbidder man giver sin hund og hvor mange man giver den dagligt. Man skal være meget påpasselig med at bruge menneskemad som godbidder til hunde, da man hurtigt mister grebet om sin hunds daglige kalorieindtag. Det der i hundeejerens øjne forekommer at være en lille godbid kan udgøre en overraskende stor procentdel af hundens anbefalede daglige kalorieindtag. Man skal derfor passe rigtig meget på med småkager, pølser og frikadeller som godbidder. De skal nemlig alle sammen medregnes i den daglige foderration.

Brug i stedet målrettede godbidder, så du kan estimere din hunds daglige kalorieindtag. Dr. John Silver indeholder kun 6% fedt og fungere derfor fantastisk som godbidder til hunde, som skal passe på vægten. Godbidderne feder nemlig ikke og fedter heller ikke i lommen.

Er din hund normalvægtig, så bør du stadig foregribe overvægt som resultat af for mange menneskemadsgodbidder. Vores Sunde Godbidder er et hit hos de fleste hunde og et godt valg til hunde med følsom mave. Disse godbidder har ikke lav fedtprocent, som Dr. John Silver, men er et fremragende alternativ til at give din hund menneskemad. Med målrettede Sunde Godbidder kan du monitorere din hunds daglige kalorieindtag og samtidig belønne din hund.

 

Hvad er konsekvenserne ved at din hund er overvægtig?

Ligesom det er usundt for menneskekroppen at være overvægtig, gavner det heller ikke hunde. Hundens led, hjerte og kredsløb bliver nemlig unødigt belastet med de ekstra kilo og risikoen for diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt øges. Og når først en hund er blevet overvægtig er det en ond cirkel, der er svær at bryde ud af. For overvægtige hund trives dårligere, bevæger sig mindre og får øget appetit. Og så er der desværre kun kort vej fra overvægt til decideret fedme.

Udover de direkte helbredsmæssige konsekvenser ved at din hund er overvægtig, så har de ekstra kilo også betydning for hundens mentale velbefindende. Overvægtige hunde rører sig ikke så meget som normalvægtige hunde, og indgår derfor også i mindre grad i social interaktion med andre hunde på gåturene, i parker og i hundegårde.

 

Vi har ansvar for at foregribe overvægt

Når vi selv har lidt for meget på sidebenene, tager vi ansvar for det. Derfor bør vi også gribe ind når det kommer til hundens overvægt, også inden dyrlægen gør os opmærksomme på det.

For at gøre dette kræver det, at du kigger på din hund med kritiske øjne og vurderer om den ser overvægtig eller undervægtig ud, eller om den ligger inden for idealvægten. Et pejlemærke er, at du ubesværet skal kunne mærke hundens ribben igennem pelsen. Hvis hundens ribben er fremtrædende, er der risiko for at den er undervægtig. Hvis du derimod har meget svært ved at finde og mærke ribbenene, så er hunden overvægtig.

Har du selv svært ved at vurdere om din hund er overvægtig, så spørg andre hundeejere til råds og bed om deres ærlige mening. Du kan også henvende dig til hundens opdrætter og spørge vedkommende til råds. Og så kan du naturligvis gøre brug af dyrlægen, hvis alt andet fejler.
Det er også en god idé at veje sin hund en gang om måneden og notere vægten. Så får du et overblik over udviklingen og en hurtig indikation på, om hunden skal på slanke- eller fedekur, og så kan hurtigt justere den daglige ration af hundefoder.

 

Forebyg og bekæmp overvægt med det rette hundefoder

En løsning mod hundens overvægt er at skifte dit vante foder til et fedtfattigt foder til hunde. Det er hundefoder, hvor fedtprocenten typisk er i nærheden af 10, modsat et standard hundefoder, som har en fedtprocent på mellem omkring 13-18.

Skal hunden tabe sig forholdsvis meget, kan et slankefoder til hunde være en rigtig god ide. Et populært slankefoder er Dr. John Gold eller Sportsman’s Pride, begge med en fedtprocent på kun 9! Dr. John Gold er fuldkost hundefoder til alle voksne hunde. Foderet er relativt fedtfattigt og egner sig derfor godt til hunde, der ikke må tage på i vægt. Sportsman’s Pride er god til både ældre hunde, der ikke bevæger sig så meget og til overvægtige hunde eller hunde der er disponeret for overvægt. Foderet er uden korn, som byg og hvede, og det er desuden et foder med masser af smag og gode omega-fedtsyrer. Vi får ofte at vide af vores kunder, at deres hunde tilmed får en smuk, blank pels, når det spiser Sportsman’s Pride.

Der er forskel på, hvor mange kalorier den enkelte hund har brug for. Nogle hunde er meget aktive eller har et højt stofskifte, og kan derfor spise forholdsvis meget foder uden vægtstigning. Det modsatte er gældende for den inaktive hund med et lavt stofskifte, som med fordel kan fodres med et magert hundefoder.

For at opretholde hundens idealvægt, kan du i en periode vurdere og justere mængden af foder, så du har lettere ved at vurdere om din hund får tilstrækkelig at spise Bag på de fleste fodersække finder du en fodrevejledning, som er en indikator for hvor meget foder din hund skal spise dagligt. Alternativt bør fodrevejledningerne være tilgængelig på producentens hjemmeside og ellers kan du altid spørge forhandleren af dit hundefoder.

Du bør kun bruge producentens fodervejledning som et udgangspunkt for hvor meget foder din hund skal have dagligt. Den endelige mængde er op til dig. Observer hunden på daglig basis. I begyndelsen kan du vælge at veje den daglige fodermængde, men ret hurtigt kan du nøjes med en kop eller lignende, for at ramme den korrekte ration.

Hvis din hund ikke spiser op, og vedligeholder sin vægt, eller tager på i vægt kan det være at du fodrer med det forkerte foder. Nogle hunde spiser altid alt det foder der bliver serveret for den, så det er dig, der bestemmer mængden. I det hele taget er det vigtigt at du holder øje med din hunds vægt med jævne mellemrum, så du kan gribe ind i tide. Dette er den bedste måde at forebygge at din hund bliver overvægtig.

e-mærket logo