Sådan lærer du din hund at være alene hjemme

af: Erik Aalund /Gilpa.dk

"Alene hjemme" er en udfordring for mange hundeejere.

For år tilbage var “Alene hjemme” en meget populære film, som (vist nok) bestod af i alt 4 film.
Det var fire hylende morsomme film.

Knapt så morsomt er det for hundeejere, når de skal lade deres hundehvalp, være alene hjemme for første gang.

En hvalp bliver født ind i en stor familie, bestående af sin mor samt kuldbrødre og søstre.
Efter (allerede) 8 uger, skifter hvalpen sin familie ud med sin nye familie, som måske – måske ikke – har hund i forvejen.

Heldigvis er hunde og hundehvalpe, hurtig til at omstille sig til nye omgivelser og familiemedlemmer. Jeg tror ikke at en hundehvalp som sådan oplever et savn til sine søskende. Det er nok mere oplevelsen af at være en del af en flok, der betyder noget.

Derfor lader vi helle ikke vores hundehvalpe være alene de første dages tid – hverken nat eller dag.

Vi udgør “flokken” .

Og selvom vi har andre hunde, er det altid os selv, hvalpen er sammen med døgnet rundt.

Når vi får en ny hvalp i huset, præsenteres den med det samme for et såkaldt udstillings bur. Det er et metal bur som kan klappes sammen, og som ikke koster alverden. Fordelen med denne type bur er, at det er nemt at tage med sig, hvis turen går i sommerhus, på besøg hos venner eller ligende.

Hvis du søger på Udstillings bur til hunde, kan du se eksempler på, hvad for et type bur jeg tænker på.

Det er vigtigt for os, at hvalpen hurtigt oplever dette bur som “dens eget sted” og et sted, hvor den er tryg. Læg et tæppe henover og ned af siderne på buret – så det bliver en hule for hunden. Det kan de godt lide.

En anden fordel med sådant et bur er, at det kan lukkes i perioder hvor man ikke ønsker, at hvalpen skal kunne løbe omkring i hele huset …

– og dermed forebygge at hundehvalpen får smag for at ødelægge fodlister, sofahjørner og mange andre “spændende” ting.

En “bivirkning” er også at hvalpe meget sjældent tisser (eller gør dét, der er værre) i det samme bur, som den sover og opholder sig.

Vores erfaring er, at jo mere hvalpen kan rende omkring (om natten eller når den skal være alene), jo sværere er det, at få den renlig – og jo større er risikoen for at den begynder at ødelægge ting.

For at tilvænne hvalpen til at være i buret, fodre vi den i buret i begyndelsen, og i øvrigt altid giver den godbidder, hver gang vi vil have hvalpe ind i buret.

Når lågen til buret skal lukkes, og hvalpen skal prøve at være alene i en periode, begynder vi med at ligge på gulvet og snakker lidt med hvalpen, mens den er i buret.

Når hvalpen er faldet til ro – og i søvn, lukker vi lågen lidt i, og lader den være alene.

Vi holder selvfølgelig øje med hvalpen, således at når den vågner, ikke oplever at være alene – og så vi også med det samme, kan tage den med ud på en tissetur.

I den første uges tid (måske lidt mere) sover vi ved siden af buret om natten. Så føler hvalpen tryghed og vi kan lufte hvalpen med det samme den vågner. I løbet af ganske få dage, vil hvalpen gerne opholde sig i buret og kan ligge der i nogle timer, uden at det betyder noget …

… og så er hundehvalpen klar til at være alene hjemme i nogle timer – selvfølgelig i sit bur, med lågen lukket.

Vi har ingen hvalpe mere, men vores voksne hunde bruger stadig buret når de er alene hjemme – men lågen til buret er ikke lukket mere. Selv når vi er hjemme, går de tit ud og lægger sig i buret – og ind imellem mere end én hund i buret ad gangen.

Hvor lang tid kan en hundehvalp være alene hjemme?

– er et af de spørgsmål vi ofte får.

Det er meget svært at svare på og afhænger af hvalpen.
Men ret hurtigt, lader vi vores hvalpe være alene i bur, i et par timer ad gangen.

Det er god idé at lade hvalpen være alene flere gange dagligt, så den hurtig vænner sig til det. Denne alene-tid udvider vi selvfølgelig over flere dage, men kommer nok aldrig rigtig op på mere end end 4 – 5 timers tid i det første 1/2 år.

Jeg er godt klar over, at de fleste der skal på arbejde, ikke kan lufte hvalpen allerede efter 5 timer. Hvis der ellers er ro omkring hvalpen, når den er alene, er jeg også sikker på at 6 – 7 timer ikke er noget problem.

Har vi brug for at vores hunde er alene meget mere end 7- 8 timers tid, finder vi som regel familie eller venner, der kan lufte dem for os.

Dette er nu nok mest for vores samvittigheds skyld!
– mon ikke hundene nemt kan klare et par timer mere?

I øvrigt er vores hvalpe næsten aldrig alene med vores voksne hunde.
Vores erfaring er, at det er bedre at der er ro omkring hvalpen, end at en voksen hund går lidt omkring, og dermed vækker hvalpen.

En hvalp der lige er vågnet, skal ofte besørge, med det samme den slår øjnene op

– og det er jo rarere for alle, hvis det foregår udendørs.

Når hundehvalpen er renlig og du er sikker på den ikke ødelægger noget, kan du åbne lågen til buret – og hvis du har flere hunde, lade dem være sammen med hvalpen, når de er alene hjemme.

 

e-mærket logo