• Gratis fragt ved over 5 kg
 • Daglig levering
 • Smagsgaranti
 • Abonnementsordning

Gilpa – Ofte stillede spørgsmål om hunde

 

Hos Gilpa modtager vi hver måned massevis af gode spørgsmål fra vores mange kunder og andre interessere om hunde. Derfor har vi på denne side samlet en liste af nogle af de mest udbredte spørgsmål som vi får stillet.

 

Finder du ikke svar på dit spørgsmål er du velkommen til at tage fat i os på telefon 7526 4400 eller e-mail kundeservice@gilpa.dk

 

 

Hvor meget mad skal min hund have?

Hvor meget mad din hund skal have om dagen afhænger af hundens størrelse og hvilket hundefoder der er tale om. Bagerst på hundefoderet, finder du en vejledning til, hvilket doseringsforhold du skal bruge. Fodervejledningen er bestemt ud fra hundens vægt og antal gram foder pr. døgn. Du kan med fordel vælge at fordele mængden af foder over 2 - 3 gange i døgnet.

 

Husk at hunden altid har adgang til frisk vand.

 

Hvis du nogensinde har stået i en situation, hvor du er løbet tør for hundefoder, og er blevet nødt til at stresse ud til det nærmeste supermarked for at købe hundefoder der, så ved du, at det ikke er en situation, man ønsker, skal gentage sig.

 

Hos Gilpa kan du oprette et abonnement med fast levering på hundefoder. Foder bestilt via et abonnement er altid til en fast lavere pris. Leveringen og betalingen sker helt automatisk. Du løber derfor aldrig tør for foder og samtidig sparer du både tid og penge. Du kan også se vores vejledninger til hvor meget din hund bør få at spise i døgnet, med vores egne hundefoder på denne side.

 

 

Hvilket hundefoder skal jeg vælge?

Det kan føles som en jungle at skulle vælge det helt ideelle hundefoder til sin hund, når der findes så mange forskellige mærker og typer. Men helt grundlæggende skal du tage stilling til 3 ting.

 

1. Hvilken livsfase befinder din hund sig i?

Hundefoder er skræddersyet til, om du har en hvalp, unghund, voksenhund eller en seniorhund. Hundes næringsbehov ændrer sig med alderen, og derfor er det også supervigtigt, at hundefoderet bliver tilpasset dertil.

 

Vores foder til seniorhunde er fremstillet til at tilgodese seniorhundenes energibehov og forbrænding, samtidig med at foderet bidrager til at undgå en vægtøgning og led problemer.

 

Vores foder til hvalpe er omvendt udviklet med fokus på et højt indhold af protein, fedt og Omega 3, da disse nærringstoffer er essentielle for at hundehvalpen får en sund udvikling.

 

2. Har du hund nogle særlige behov?

Hundefoder kan afhjælpe eventuelle individuelle behov og/eller lidelser. Det kan for eksempel være overvægt eller meget aktive hunde, der har behov for en specialiseret kost.

 

Hvis din hund er overvægtig, bør du vælge noget slankefoder og hvis din hund omvendt er utrolig aktiv (f.eks. i forbindelse med løbeture, hundetræning og jagt), bør du vælge foder til aktive hunde.

 

3. Har du selv nogle specielle krav til din hunds foder?

Mange hundeejere går rundt med deres egen holdning til, hvilket hundefoder de ønsker, at deres hund skal have. Det kan være, du er fortaler for glutenfrit hundefoder, kornfrit hundefoder eller miljøvenligt hundefoder med fokus på allergivenlig proteinkilde.

 

Det kan også være at du ønsker at spare penge på foderbudgettet, men stadig ønsker en høj foder kvalitet.

 

Ved at tage stilling til disse 3 punkter, har du allerede begrænset din søgning, og det bliver derfor væsentligt nemmere for dig at udvælge det helt rette hundefoder for netop din hund. Se vores store udvalg af hundefoder her.

 

 

Hvor længe skal en hund have hvalpefoder?

Det kan være svært at vælge hundefoder til sin hund, hvis man er i tvivl om, hvornår hvalpen går fra at være hvalp til voksen, og hvornår den voksne hund går fra at være en seniorhund.

 

Det er svært at generalisere hundes livsstatus, da det afhænger af hundens størrelse (små, mellem og store racer) og aktivitet. Store hunderacer er i vækst i en længere periode, end småhunderacer - og de store hunde er derfor "hvalp" i en længere periode, end de små hunde er.

 

Som tommelfingerregel kan du bruge denne guide, som helt overordnet fortæller dig, hvornår du bør tænke på at ændre din hunds fodertype.

 

Hvis du har en lille hund (lille hunderace, voksenvægt cirka 5-10 kg), vil den være hvalp og have brug for hvalpefoder, indtil den er cirka 8 - 10 måneder gammel. 


Fra hunden (lille hunderace) er 8 - 10 måneder til den er 7 år, vil hunden være voksen og endeligt kan du overveje senior foder fra hunden er cirka 8 - 10 år.

 

Har du en mellem hund (mellemstor hunderace, voksenvægt cirka 10-30 kg) vil den være hvalp indtil den er cirka 12. måneder gammel. Fra hunden er 1 år til 7 år, vil den være voksen og når hundens alder overstiger 7 år, vil den betegnes som værende en seniorhund, og du kan overveje at skifte til et Seniorfoder.

 

Er du hundeejer til en stor hund (stor hunderace, voksenvægt 30 -...), vil den være hvalp, og stadig i vækst indtil den er cirka 1,5 til 2 år gammel.


Indtil den store hund er 5 år gammel er den en voksenhund, du kan overveje at skifte til et specialudviklet foder til senior hunde.

 

Forhåbentligt vil du nu have lettere ved at vælge hundefoder til netop DIN hund. Ellers kan du tage fat i os på telefon 7526 4400 eller e-mail kundeservice@gilpa.dk

 

 

Hvorfor spiser min hund græs?

Du giver din hund foder af aller højeste kvalitet, men alligevel bliver hunden ved med at spise græs, ligeså snart den kommer udendørs. Årsagen er der flere bud på.

 

Hunde nedstammer fra ulven, som er et rovdyr. Mange dyreeksperter mener derfor, at adfærden er en helt almindelig adfærd fra et rovdyr.

 

Mange mener at hunde formentligt spiser græs for at komme af med uønsket indhold i maven. Det er langt fra tilfældet. 

Mange hunde kan bare godt lide smagen af saftig græs, og derfor nyder de at græsse en gang i mellem.

 

Græs i beherskede mængder er ikke decideret usundt, men hvis din hund begynder at spise for meget græs og kaster op af det, bør du kontakte din dyrlæge, da der kan være en årsag til maveproblemet.

 

Derudover kan græs/jord spisning være en potentiel kilde til smitte med orm.

 

Et lille tip: Sørg altid for at holde nøje øje med, hvilken slags græs din hund fortærer. Det er ikke sundt for en hund at spise græs med pesticider og kunstgødning i. Læs meget mere om, hvad du skal være opmærksom på, når din hund græsser her.

 

 

Hvad kan hunde ikke tåle?

Hunden har været menneskets trofaste følgesvend i hele 18.000 år, men det betyder ikke, at hunden skal leve efter den samme madplan, som vi mennesker skal.

Der er nemlig menneskelige madvarer, der er strengt forbudt at dele med sin hund. Selvom tiggende hundeøjne kan være svære at modstå, skal du undgå at lade din hund få tænderne i disse madprodukter:

 • Nødder – Det øger risikoen for nyresvigt og i for store mængder kan din hund dø af det.
 • Koffein – Denne væske påvirker din hunds centralnervesystem, som resulterer i raskløshed og hjerteproblemer.
 • Løg – Løg kan være utroligt giftigt for din hund, da det går ind og ødelægger hundens røde blodlegemer og fremprovokerer i mange tilfælde iltmangel og vejrtrækningsproblemer.
 • Chokolade – Hunde er vilde med søde sager, men det betyder ikke, at du skal give efter hver gang. Chokolade indeholder nemlig theobromie, og det er det, der gør chokoladen så giftigt for din hund.

Hvis du vil vide mere om, hvad din hund absolut ikke kan tåle, kan du læse vores blogindlæg her.

 

 

Sygdomsrelaterede spørgsmål

Udover at få spørgsmål vedrørende hundefoder, så får vi også mange spørgsmål vedrørende mulig sygdom. Nogle gange kan disse tilstande hos din hund skyldes en forkert kost, hvilket kan afhjælpes med hundefoder, men andre gange skyldes det underliggende sygdomme hos din hund.

 

Vi vil derfor altid anbefale jer at tage kontakt til jeres dyrlæge, hvis I har mistanke om, at jeres hund er syg.

 

 

Hvad kan man give en hund med dårlig mave?

De fleste hundeejere kan formentligt nikke genkende til dårlig eller tynd mave hos sin hund. Oftest er det kun en midlertidig fase, som går over af sig selv. 

Du kan starte med følgende:

 • Start med at faste din hund i et halvt til et helt døgn - dog med adgang til masser af frisk vand.
 • Dernæst kan du give den kogt ris i små portioner, fordelt over 5-6 gange i 1-2 dages tid - evt. i blandet lidt skånekost fra dyrlægen.
 • Efter et par dage kan du starte med at blande hundens foder sammen med kogt ris - stadig i små portioner fordelt over 5-6 gange dagligt.
  Når afføringen og maven er normal igen, kan du gradvist vende tilbage til hundens almindelige kost igen. 

Hvis den dårlige mave ikke aftager i løbet af få dage, bør du altid kontakte din dyrlæge.


OBS: Ovenstående gælder ikke for hvalpe. Har din hvalp dårlig mave over mere en 1-2 dages tid, bør du kontakte din dyrlæge. 

 

Hvis din hund ofte oplever at din hund har tendens til dårlig og sart mave, kan du overveje at skifte dit hundefoder permanent til First Buddy eller ProBiotic LIVE. 


First Buddy og ProBiotic LIVE er begge hundefoder mærker, som bidrager til en sund fordøjelse, og vil derfor afhjælpe og forebygge diarre og dårlig mave hos din hund. Læs også vores blogindlæg om dårlig mave hos hunde.

 

 

Kan man selv fjerne tandsten på sin hund?

Op mod 85% af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Det er derfor en meget hyppig lidelse blandt hunde.


Hvis din hund har dårlige ånde, brunlige og/eller gullige belægninger på tænderne, har svært ved at tygge eller hvis hunden savler mere end normalt, så er det tegn på, at din hund muligvis har tandsten.

 

Ved en mild tandsten, kan du forholdsvis let fjerne det ved en tandrensning med hyppig tandbørstning.

 

Hvis hunden har meget tandsten, skal det fjernes med en ultralydstandrensning, hvilket er en længere behandlingsproces som foretages af din dyrlæge - ofte mens hunden er bedøvet. 

Det er derfor vigtigt, at du tjekker din hunds tænder med jævne mellemrum, så du kan opdage denne tandlidelse i god tid. Læs vores blogindlæg om tandsten her og Sådan sparede vi på udgifter til dyrlægen.

 

Tip: Du kan forbygge tandsten hos din hund ved at give dem et tyggeben eller Hjortegevir et par gange om ugen. Tyggeben bidrager til at vedligeholde og styrke din hunds tænder, hvilket mindsker chancen for at udvikle tandsten.

 

 

Hvad kan jeg gøre, hvis min hund er overvægtig?

Op til 30% af alle danske hunde er overvægtige, men det er ikke alle hundeejere, der ved, hvordan de skal gribe overvægtigheden an og komme den helt livs på en sund og naturlig måde.

 

Det kan være svært fra den ene dag til den anden at skære ned på mængden af hundefoder, da man oplever, at hunden virker sulten og tigger efter endnu mere mad.

Det er de færreste hundeejere, der har hjerte til at modstå de tiggende hundeøjne fra sin ”bedste ven”.

Man bør derfor ikke trappe ned på mængden af mad, men ændre den almindelige hundekost til slankefoder - specielt hvis der er tale om flere kg overvægt.

 

Gilpas Slimline slankefoder er et fordelagtigt produkt til din hund.
Det bidrager til en øget forbrænding, da foderet har et meget lavt fedtindhold. Udover et lavt fedtindhold er foderet proppet med masser af fibre, som sørger for at holde din hund mæt hele dagen, selvom kalorieniveauet er markant lavere end den almindelig hundekost.

 

Tip: Du kan sagtens bruge dele af slankefoder til hunde, som godbidder, og som et alternativ til de meget fedtfattige godbidder, som ikke bidrager positivt til hundens vægt.

 

Et øget aktivitetsniveau vil naturligvis også bidrage til, at det bliver nemmere for din hund at tabe sig, da forbrændingen øges.

Gå derfor nogle længere ture med din hund, og hvis din hund har mod på det, kan du også sagtens lunte i et stille og roligt tempo.

Måske vil nyt hundelegetøj til samlingen også kunne gøre din hund mere aktiv og legesyg, så forbrændingen langsomt kan øges.

 

Er du i tvivl om din hund er overvægtig? - Læs med her.

 

 

Min hund er for tynd. Hvad gør jeg?

Vi modtager mangler henvendelser fra folk, der er frustreret og nervøse over, at deres hund ikke spiser og er undervægtige. I flere tilfælde har de en mistanke om at deres hund er kræsen. I dette tilfælde bør du læse dette blogindlæg om kræsne hunde.

 

Hvis din hund ikke spiser op en dag, er der ikke grund til at panikke, da denne adfærd er meget almindeligt og går oftest over helt af sig selv.

Mange kan have en tendens til at fodre sin hund med alt godt fra den menneskelige tallerken, når de står i denne situation, men dette vil kun indlære hunden et helt forvrænget spisemønster.

Hunden lærer på den måde at ligeså snart, den ikke spiser det almindelige hundefoder, bliver den i stedet fodret med sovs, bøf og kartofler. Læs mere om, det værste du kan give din hund, hvis den er for tynd her.

Hvis du har mistanke om at din er for tynd og ikke vil spise sit mad, kan være sygdom, bør du kontakte din dyrlæge.

 

 

Min hund virker deprimeret. Hvad gør jeg?

Symptomerne på en hundedepression ligner på mange måder symptomerne for depression hos os mennesker.

De hyppigste symptomer på en hundedepression er:

 • Din hund oplever markant nedsat eller øget appetit
 • Din hund sover det meste af dagen eller er rastløs
 • Din hund har en tendens til at slikke og/eller tygge på sine poter


Depressionen opstår, hvis hunden har været udsat for et tab af en anden hund eller hundeejer, men depressionen kan også opstå ved en jalousi eller en forandret boligsituation.

 

OBS: Hvis du har mistanke om, at din hund lider af en depression, skal du altid henvende dig til din dyrlæge. Disse symptomer kan også skyldes andre sygdomme hos hunden. 

 

Der er nogle ting DU kan gøre for at din hund bliver mindre deprimeret.


Hvis din hund virker meget lad og energiløs, kan det være en rigtig god ide at give din hund energitilskud med Omega 3+6 eller ekstra energitilskud. Den tilførte ekstra energi til din hund (eller kat), kan i flere tilfælde vise sig som en stigning i humøret.

 

I mange tilfælde kan du som hundeejer også løfte humøret hos din hund ved at stimulere dens smagsløg med nogle lækre og sunde godbidder.

En øget fysisk aktivitet og socialisering med andre hunde vil også være en måde at stimulere din hunds behov for samvær med andre hunde og mennesker.

 

Aktiver hunden ved at træne og lege med den - og evt. fodre den ved at sprede dens foder ud over et større areal. Det holder hunden mentalt i gang.

 

 

Min hund spiser for hurtigt, hvad gør jeg?

Mange hunde bliver meget ivrige og rastløse, når de skal have mad, hvilket gør at madskålen allerede er tømt efter 30 sekunder.

Nogle hundes måde at angribe madskålen kan medføre at engang imellem den kaster op og har en tendens til at få ekstra gas i maven. Men heldigvis findes der nogle midler, du kan gøre brug af for at bremse hundens æde mani.

 

Det kan være en god ide at anskaffe en madskål, som gør det svært for hunden at sluge maden. Du kan for eksempel vælge en BUSTER slow feeder foderskål, som har en lille forhøjning i midten, som gør at hunden skal grave efter hundefoderet.

 

Hvis du ønsker at gøre måltidet endnu sværere for din hund at spise, kan du også overveje en foderlabyrint, hvor hunden med sine poter eller snude skal skubbe foderet til en af udgangene.

At ændre på madskålens form er den nemmeste og mest effektive måde at få din hund til at spise i et almindeligt og sundt tempo.


TIP: En let og rigtig god måde at fodre din hund på, er at sprede dens foder ud over et større areal, som køkkengulvet eller græsplænen. Det er din hund mentalt træt når den skal finde hver enkelt foderpille - og at den ikke sluger sit foder.

 

 

Hvordan hjælper jeg en stresset hund?

Hunde oplever stress på samme måde som mennesker. Der findes den positive stress, som er den livsfremmende stress, som ofte kommer til at udtryk, når hunden møder andre hunde eller mennesker. Den er midlertidig og hunden bliver hurtigt normaliseret igen. 

 

Du læse vores blogindlæg om hundefoder betyder noget for stressede hunde her.

 

Hvis den akutte stress ikke normaliseres igen, kan det være et tegn på, at din hund har kronisk stress, og det kan tage helt op til 3 uger at få normaliseret stresstilstanden hos din hund. Det er derfor vigtigt, at du tager kontakt til din dyrlæge.

 

Et middel du kan bruge for at gøre det lettere for din hund at håndtere angst og stressede perioder er Zylkéne. Zylkéne er et naturligt produkt, der er godkendt af en masse kliniske studier som værende et effektiv og sikkert middel mod behandling af angst, raskløshed og urolighed.

 

Zylkène er rigtig godt til hunde der har angst for fyrværkeri eller alene-hjemme-problemer.

 

 

Min hund lider af ledsmerter, hvad skal jeg gøre?

Mange hunde oplever, at ledbrusken langsomt nedbrydes, og det kan give meget heftige smerter i leddene. Hvis din hund har slidgigt skal du kontakte din dyrlæge.

 

Men som hundejer kan du også gøre meget for at afhjælpe hundens led-problemer.

Hundefoder eller kosttilskud med naturligt Glocusamin, er udviklet for netop at afhjælpe ledproblemerne og give hundens led en større bevægelighed. Glocusamin i hundefoder og kosttilskud kommer typisk fra skaldyr som Grønlæbet Muslinger.

Hvis din hund begynder at vise tegn på problemer med leddene, er det en god ide, med det samme at skifte til hundefoder med Glocusamin eller starte med et kosttilskud med Glocusammin, da det går ind og styrker og øger bevægeligheden i leddene - og dermed kan afhjælpe hundens problemer.

 

Yderligere vil regelmæssig motion også gøre at hundens bevægelighed vedligeholdes, men pas på med at overbelaste leddene med alt for lange gåture.

 

 

Min hund fælder meget. Hvad gør jeg?

Hvis man anskaffer sig en Collie eller en Labrador, kan det måske ikke komme som den største overraskelse, at der følger rigtig meget hundehår med, og det er helt normalt.

MEN hvis din hund taber hår i en ualmindelig høj grad taget dens race og størrelse i betragtning, er det en god ide at tage kontakt til din dyrlæge.


I tilfælde af mindre grad af fældning og hårtab kan du slippe afsted med at forbedre kvaliteten af hårene med 3 enkle tips:

 1. Børst din hunds pels regelmæssigt, da det for det første vil gøre, at du let kan opdage forandringer i pelsen tidligt, men det er også for at undgå at hele filttotter falder af. Brug en god men skånsom hundebørste som vil fjerne alle de døde hårstrå.
 2. Et andet supereffektivt middel mod kløen i pelsen og hårtab er Omega 3 til hunde. Omega 3 er et dagligt supplement, der reducerer kløen, stabiliserer fældningsprocessen og bidrager til en sund og blank pels.
 3. Sidst men ikke mindst så er det vigtigt at huske at kvaliteten på dit hundefoder betyder ligeså meget for din hunds krop og pels, som sund mad betyder for mennesker. Det kan derfor betale sig at sætte sig ind i, hvilket hundefoder man anskaffer sig, hvis man ønsker en sund hund, der ikke fælder alt for meget. Sportsman’s Pride og First Buddy er kendt for at give hundene nogle flotte og fyldige pelse - og en normaliseret fældningsperiode.

 

 

Hvor længe er en hund gravid?

Drægtigheden hos hunden er i gennemsnit 63 dage, hvilket svarer til 9 uger. Dog kan drægtighedsperioden variere imellem 54 dage og 72 dage.

 

Hvis du er i tvivl om din hund er gravid, bør du især kigge efter disse symptomer:

 • Mindsket appetit
 • Reducering af aktivitet
 • Voksende dievorterne
 • Mere kærlig overfor andre hanhunde


Hvis du drømmer om, at få hvalpe har flere forskere fundet frem til, at du bøe vente til tæven, er 2 år gammel, da den ellers ikke er moden nok rent psykisk og fysisk, at være en ansvarlig mor. 

Desuden er fødselskomplikationerne væsentligt højere for de yngre tæver end de mere erfarne tæver. Læs vores blogindlæg om alt du skal vide om drægtighed hos hunde, hvor du kan finde svar på mange flere spørgsmål vedrørende drægtighed hos hunde.

 

Fik du svar på dit spørgsmål? – Hvis ikke, er du mere end velkommen til at skrive til os, så vil vi gøre vores bedste for at besvare dit spørgsmål. Du kan også fange os på telefon 7526 4400.