Hvad må hunde spise / ikke spise?

Det kan være vanskeligt at finde ud af hvad hunde må spise, og hvad hunde ikke må spise. Netop derfor har vi lavet en oversigt til dig, så du altid kan finde ud af, hvordan du fodrer din hund på bedstevis. Vores ypperste mission er at sikre, at hunde har et godt og sundt liv og, at du som hundeejer får de rigtige værktøjer til at sørger for det. 

Det er vigtigt at understrege, at alle hunde er forskellige, og ligeledes er deres kostbehov. Er du derfor i tvivl om det mindste eller har du helt specifikke spørgsmål, så skal du altid kontakte din dyrlæge. 

Er du på udkig efter hundefoder, kan du klikke her.


Frugt og grønt 

Må hunde få æble?

Ja, hunde kan godt spise æbler, men husk at fjerne kernehuset. Frøene i kernehuset indeholder cyanogene glykosider, som er giftige for hunde (og sandsynligvis heller ikke gode for mennesker). Uden kernehuset kan hunde nyder æbler, ligesom mennesker. 


Må hunde få banan?

Ja. Hunde må gerne spise bananer, dog med måde og omtanke. Bananer er nemlig rige på vitaminer/mineraler som er gode for din hunds sundhed. Dog indeholder bananer også store mængder af sukker, hvilket hunde ikke må få for meget af. 


Må hunde få jordbær?

Ja. Jordbær er en sund og lækker godbid som indeholder næringsstoffer der styrker immunforsvaret Desuden indeholder jordbær betydeligt mindre sukker end de fleste frugter, hvilket gør dem til et glimrende alternativ til bananer eller andre sukkerholdige produkter.


Må hunde få vindruer?

Tag ikke chancen, hvis du er i tvivl. Der har igennem tiden været flere tilfælde af, at hunde får det dårligt af rosiner. Det er dog stadigvæk ikke afklaret, hvilke indholdsstoffer der forårsager den dårlige reaktion. Flere teorier påstår, at svampesporer i frugten ødelægger nyren. 
Nogle hunde kan sagtens spise vindruer. 


Må hunde få vandmelon / melon?

Ja, hunde må gerne spise vandmelon og melon. Begge er en sund godbid men indeholder meget sukker, hvorfor du kun må give vandmelon og melon i små portioner. 


Må hunde få gulerødder?

Ja, gulerødder er en sund og lækker snack til hunde. Gulerødder indeholder masser af vitaminer, herunder A, B, B1, B8, C, D og K. Alle disse vitaminer bidrager til et bedre immunforsvar. Derudover er gulerødder også gode for tænderne, da de renser og styrker gummerne. 


Må hunde få ærter?

Ja, men alt med måde. Når du fodrer din hund med ærter, er det bedst at holde sig til friske eller frosne varianter. Ærter på dåse er ofte tilsat salt og krydderier. Generelt for ærter er, at de indeholder puriner som producerer urinsyre der skal filtreres i nyrerne, hvorfor du ikke skal fodre din hund med for mange af dem. 


Må hunde få agurk?

Ja, det må de gerne. Det gode ved agurker er, at de næsten udelukkende består af vand, hvilket gør dem til en god kilde til væske. Hold dig dog helt væk fra de syltede, fordi de kan indeholde pesticider.


Må hunde få tomater?

Nej. Tomater er giftige for hunde, da de indeholder solanin. Solanin kan forårsage mave-tarmkatar, som har mange negative følger. 


Må hunde få ananas?

FDA anbefaler, at ananas på dåse undgås til hunde, fordi den indeholder unødige tilsætningsstoffer. Frisk ananas er dog en god kilde til fibre, men for meget kan føre til diarré og forstoppelse. Giv derfor kun ananas i små mængder. Undgå den hårde ydre, samt den centrale kerne. 


Må hunde få kartofler?

Hun må ikke få rå kartofler, men gerne kogte kartofler. Alle sorter indeholder et stof kaldet solanin, som mange hunde ikke kan tåle. Under varmebehandling (f.eks. kogning) blive det skadelige stof dog nedbrudt til uskadelige forbindelser. Solanin sidder primært i skrallet, så skral for en sikkerhedsskyld også kartoflerne inden du koger dem. 


Må hunde få peberfrugt?

Svaret er både ja og nej. Ligesom flere andre grøntsager, indeholder peberfrugter solanin, som er giftigt for hunde. Dog er det kun den grønne del af peberfrugten der indeholder det. Den røde del af grøntsagen er oftest problemfri at indtage. 


Må hunde få æg?

Ja, hunde kan godt tåle æg. Æg har masser af gode proteiner og mineraler, også smager de godt. Faktisk er æg en god og nem måde at give din hund den næring, som den har brug for. Kog dine æg, i stedet for at give dem rå. 


Må hunde få blåbær?

Ja, blåbær er sunde for både mennesker og hunde. Blåbær er kalorielette og indeholder store mængder af antioxidanter og vitaminer, såsom A, B, C og E. 

Må hunde få broccoli?

Broccoli indeholder et stof kaldet isothiocyanat, som kan forårsage forgiftning hos din hund, hvis den spiser for meget af det. Vil du være på den sikre side, skal du ikke give din hund broccoli. 


Må hunde få mango?

Ja, mango er fyldt med gode vitaminer og mineraler. Ligesom alt andet frugt, bør du dog ikke overdrive portionerne, da frugten også indeholder en del sukker. 


Må hunde få majs?

Ja til dels. Hunde kan godt tåle majs, men du skal undgå kolben. Majskolben er svær for hunde at fordøje og kan sidde fast i både spiserør og tarm. 


Må hunde få pære?

Ja, men i små mængder for at undgå potential mavepine. Pærer har f.eks. et højt indhold af C-vitaminer, samt A-vitaminer som er gode for din hund. Husk dog altid at fjerne kernehuset fra pæren, da kernerne kan være giftige.


Må hunde få avocado?

Nej! Avocado er en frugt, der er sikker for mennesker, men ikke for hunde. Hunde kan ikke tåle persin, som er et giftstof der findes i både frugtkødet og stenen. Spisning af avocadoer kan føre til diarré, opkast, hjerterytmeforstyrrelser m.m.

 
Må hunde få blomkål?

Ja! Blomkål er en fremragende kilde til vitaminer og mineraler for både mennesker og dyr. Du kan give din hund kogt og rå blomkål, men køb gerne økologisk blomkål for at undgå pesticider. Fodr din hund med den hvide del af blomkålen og undgå den grønne.


Må hunde få appelsin?

Ja, men i små mængder. Appelsiner indeholder meget C-vitamin, antioxidanter og sunde næringsstoffer. Dog indeholder appelsiner også en del sukker og syre, hvilket ikke nødvendigvis er gavnligt. Giver du din hund appelsiner, skal du altid sørger for at fjerne frøene, da disse kan være giftige for hunde. 


Må hunde få klementiner / mandariner?

Ja, det må de gerne. Sørg dog altid for at give det i moderate mængder og fjerne kerner, da kerne i både klementiner og mandariner indeholder cyanid der er et giftigt stof. 


Må hunde få asparges?

Ja, hunde kan godt tåle asparges. Dog kan de grønne rå asparges forårsage problemer med fordøjelsen, så kog altid dine asparges for at være på den sikre side. 


Må hunde få bønner?

Ja, særligt grønne kogte bønner indeholder massevis af vitaminer og mineraler som er rigtig sunde. Undgå dog rå bønner, da disse indeholder lektin der kan forårsage opkast, diarré og generelle smerter i maven.  


Må hunde få hvidløg?

Nej! Hvidløg er giftigt for hunde. Hvidløg og løg, indeholder giftstoffer der skader de røde blodceller og føre til blodmangel. Typiske følger af løgforgiftning er dårlig mave, opkast og høj puls. Følgerne opleves dog typisk først efter et par dage og gælder både kogt og rå hvidløg, uanset mængde. 

Må hunde få kiwi?

Ja, bare sørg for at skrælle dem. Undgå altid store mængder, da kernerne kan være svære at fordøje for nogle hunde. 

Må hunde få ingefær?

Ja, i små mængder. Ingefær har mange fordele, såsom lindrende effekt på både kvalme, oppustet mave og gigt. Ingefæren er nemlig antiflammatorisk.

Må hunde spise græskar?

Ja. Græskar indeholder kalium, A-vitamin, B-vitamin og E-vitamin. Derudover er der en masse fibre i græskar, hvilket kan afhjælpe dårlig mave. 

Må hunde få granatæble?

Hunde kan godt tåle granatæble, men har tendens til dårlig mave, hvis de får for mange granatæblekerner. Hold dig derfor til moderate mængder. 

Må hunde spise hindbær?

Hunde kan tåle hindbær i små mængder. De indeholder antioxidanter, diverse vitaminer, kalium og masser af vand. Dog indeholder hindbær også xylitol, et naturligt sødestof, som i store mængder kan være giftigt for hunde. Hold dig derfor til moderate portioner. 

Må hunde få spinat? 

Ja, hunde kan godt tåle spinat i små mængder. Spinat indeholder mange vitaminer, herunder A-vitaminer, B-vitaminer, C-vitaminer og K-vitaminer. Derudover er spinat rig på antioxidanter, jern og fibre. Dog er der også oxalsyre i spinat, hvilket modsat er skidt for din hund, da det påvirker nyren og evnen til at optage calcium. 

Må hunde få kirsebær?

Ja, men kun kirsebærkødet. Frugtkødet i kirsebær indeholder vitaminer og kalium, hvilket er sundt for din hund. Kernen, stilken og bladene indeholder dog cyanid, hvilket er giftigt for hunde. Indtages det i store mængder kan det have livstruende konsekvenser. Giv derfor kun udstenede kirsebær til din hund. 

Må hunde spise kastanjer?

Nej. Alle dele af kastanjen indeholder glycosidet aesculin, som er giftigt for hunde. Symptomerne er typisk først synlige efter et par dage, og i værste tilfælde kan de have fatale konsekvenser. Kontakt dyrlægen, hvis du har mistanke om forgiftning. 

Må hunde få vandmelon skrald?

Nej. Selvom hunde godt må spise det næringsrige frugtkød i en vandmelon, så skal du holde dig fra vandmelon skrald. Skraldet kan resultere i opkast og diarre. Undgå også at fodre din hund med kernerne. 

Må hunde få rosenkål?

Ja, men i mindre portioner. Ligesom hos mennesker, forårsager rosenkål også luft i maven hos hunde. I små mængder får man dog fordelene fra de mange nærringstoffer og antioxidanter. 

Må hunde spise mælkebøtter?

Mange hunde spiser mælkebøtter ude i naturen, men faktisk får de fleste dårlig af mave af dem. Kan du forhindre din hund i at spise dem, anbefaler vi, at du gør det. 

Må hunde få fersken?

Ja, men kun frugtkødet. Ferskens frugtkød indeholder flere vitaminer, antioxidanter og næringsstoffer som alle har en positiv effekt på din hunds helbred. Kernen og ferskens ydre lag bør dog altid fjernes. Kernen er giftig, mens det ydre lag kan fremprovokere allergener. Hold dig til mindre mængder frugtkød, da fersken også indeholder en del sukker. 

Må hunde få selleri?

Ja. Selleri er en god hundesnack, som indeholder både A-vitamin, B-vitamin, og C-vitamin. Selleri styrker din hunds hjerte og afhjælper dårlig ånde. 

Må hunde få citron? 

Ja og nej. Citroner indeholder psoralen som kan være farligt i store mængder. Spiser din hund en smule citron gør det derfor ikke noget, men store mængder skal du passe på med. 

Må hunde få persille?

Ja, hunde kan godt tåle persille. 

Må hunde få radiser?

Radiser er ikke det bedste for din hund. De kan give luft i maven og give en brændende fornemmelse i mund og hals. 

Må hunde få dadler?

Ja, hunde kan umiddelbart godt tåle dadler. Du kan derfor godt give din hund lidt dadler i ny og næ. 

Må hunde få søde kartofler?

Hunde må ikke få rå søde kartofler, men gerne kogte søde kartofler. Rå søde kartofter indeholder nemlig solanin, som er meget giftigt for hunde. Under tilberedning bliver solanin dog nedbrudt. Solanin sidder primært i skrallet, så skral for en sikkerhedsskyld søde kartoflerne. 

Må hunde få kikærter?

Ja. Kikærter indeholder masser af fibre og proteiner som er rigtig gode for din hund. Fibre i store mængder kan dog give lidt dårlig mave, så giv endelig moderate portioner. ´


Mejeriprodukter

Må hunde få mælk?

I hvalpealderen kan de fleste hunde tåle mælk, fordi de dier hos deres mor. Når hvalpe dier, producerer de meget laktase, hvilket er et enzym som nedbryder laktose. Når hvalpen ikke længere får modermælk, falder produktionen af laktase, hvilket oftest resulterer i laktoseintolerans. Ved du, at din hund ikke er laktoseintolerant, kan du godt give den mælk i små mængder. 


Må hunde få ost?

Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, må du gerne give den lidt ost. Det er dog vigtigt, at du kun giver ost i små mængder. Kan din hund ikke tåle laktose, må du IKKE give den ost, da din hund i så fald ikke kan nedbryde laktosen, hvilket kan give mavesmerter og dårlig mave. 


Må hunde få A38?

Kan hunde spise A38? Ja, men kun i små mængder, og hvis din hund ikke har laktoseintolerance. Mange hunde er intolerante over for mælkeprodukter, fordi de indeholder mælkesukker, som de har svært ved at fordøje. 


Må hunde få yoghurt?

Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, så må du gerne give yoghurt i moderate mængder. Kan din hund ikke tåle laktose kan følgerne være mavesmerter og diarré, hvis du alligevel giver den yoghurt. 

Må hunde få koldskål?

Ja, hvis din hund ikke er laktoseintolerant. Ved du, at din hund godt tåle laktose, skal du dog alligevel holde dig til mindre mængder. 


Må hunde få fløde / flødeskum?

Ja og nej. Da de fleste hunde er laktoseintolerante, skal du passe på med at give din hund fløde. Er du sikker på, at din hund godt kan tåle laktose, så kan du give lidt fløde og flødeskum engang i mellem. 


Må hunde få skyr?

Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, kan den godt tåle skyr i små mængder. 


Må hunde få persillesovs?

Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, må du gerne give den en smule persillesovs. Dog anbefaler vi, at du undgår det. 


Kød og fisk

Må hunde få rejer?

Ja, hunde kan godt tåle rejer, og de kan endda give nogle sundhedsmæssige fordele takket være deres høje indhold af protein og omega-3-fedtsyrer. Hvis din hund aldrig har spist rejer før, skal du starte med en lille portion for at se, hvordan den reagerer, inden du øger mængden. 


Må hunde få lammeben?

Ideelt set bør hunde ikke spise lammeben, da de er vanskelige at fordøje. De har desuden en tendens til at splintre og forårsage indre blødninger. Vælger du alligevel at giv din hund lammeben, så anbefaler vi, at du vælger et stort lammeben og holder øje med hunden, mens den spiser.


Må hunde få torskerogn?

Ja. Torskerogn er en vidunderlig tilføjelse til en hunds kost, fordi torskerogn har en høj procentdel af protein og et lavt fedtindhold. Torskerogn er også rig på vitaminer og mineraler, herunder B-12 og omega-3-fedtsyrer, som forbedrer pelsens sundhed og hjælper med ledfunktionen.


Må hunde få tun?

Tunen er øverst i fødekæden og spiser andre fisk, hvorfor tunen optager mange tungmetaller. Derfor bør du undgå at give store mængder. 


Må hunde få griseben?

Nej. Det er vigtigt at være opmærksom på de risici der er forbundet med svineknogler. Når de nedbrydes i din hunds mave, kan de splintre, og de skarpe stykker kan skære igennem vitale organer og tarme. 


Må hunde få kyllingeben?

Nej. Kyllingeben kan også splintre, ligesom svineknogler. Hvis kyllingeben splintrer, kan de skarpe stykker skære igennem vitale organer og tarme. 


Må hunde få spareribs?

Nej, ligesom alle andre typer af griseben, kan spareribs også splintre i skarpe stykker og skære i både mave og tarme. 


Må hunde få rå kylling?

Der er flere risici forbundet med rå kylling, og derfor anbefaler vi ikke, at du giver din hund rå kylling. Risiciene er forbundet med salmonella og bakterielle infektioner som kan have negative konsekvenser for din hund. 


Må hunde få laks?

Ja. Laks er en fantastisk kilde til protein og omega-3-fedtsyrer. Laks har mange sundhedsmæssige fordele som stimulerer hjernen og giver din hund glansfuld pels. Undgå dog røget laks, da den kan indeholde skadelige kemikalier, der kan irritere hundens mave.


Må hunde få leverpostej?

Mange hunde kan som udgangspunkt godt tåle leverpostej, dog skal du være ekstra opmærksom, hvis din hund har tendens til sart mave og allergi. Leverpostej indeholder meget fedt og salt, hvilket kan udløse følgevirkninger. 

Må hunde få bacon?

Hunde kan som sådan godt tåle bacon, men grundet det høje fedt- og kolesterolindhold, anbefaler vi ikke, at du giver din hund bacon. 

Må hunde få hakket oksekød?

Ja, hvis det er tilberedt. Råt hakket oksekød kan indeholde E. Coli bakterier og salmonella. Det er helt op til dig om du vil koge eller stege oksekødet. 

Må hunde få flæskesteg? 

Kun selve kødet og i meget små mængder. Du kan godt give din hund en lille smule kød fra flæskesteg, men undgå til hver en tid fedtet og knoglerne. Da hunden ellers kan få dårlig mave. 

Må hunde få spegepølse?

Ja, men det har som sådan ikke nogen næringsmæssige fordele og indeholder en del fedt, som ikke nødvendigvis er det bedste. 

Må hunde få andekød?

Kun visse dele af anden. Ben fra andekød er meget porøse og kan splintre i maven, hvorfor du absolut ikke må give ben fra and. Køddele med skind og meget fedt må du heller ikke give din hund, da det kan forårsage betændelse i bugspytkirtlen. Skal du give til hund andekød, skal det være små stykker af dele hvor der kun er kød på. 

Må hunde spise andehals?

Ja, det må de gerne. Tørret andehalse er særlig populære som en lækker og sund snack for hunde. 

Må hunde få andelever?

Ja i meget små mængder. Andelever indeholder nemlig et meget højt A-vitaminindhold, som faktisk kan være skadeligt for din hund. Du kan dog godt give en lille anretning 1 gang om ugen. 

Må hunde få rådyrben?

Nej, det må de ikke. Rådyrben splintrer nemt og kan forårsage flere alvorlige mave- og tarmproblemer hos din hund.

Må hunde få flæskesvær?

Helst ikke. Flæskesvær indeholder både for meget salt og fedt. 


Nødder

Må hunde få nødder?

Nej. Nødder kan være ekstremt giftige for hunde, og selv en lille mængde kan forårsage alvorlige symptomer som kvalme, feber og diarré. Af alle typer nødder, udgør macadamianødder den største risiko for forgiftning og kan endda være dødelig for hunde.


Må hunde få mandler?

Nej, undgå at give din hund mandler. Mandler indeholder fosfor, som kan give din hun blæresten. Derudover indeholder bittermandler cyanid som også er giftigt. 


Må hunde få peanutbutter og peanuts?

Ja, hunde kan tåle både peanuts og peanutbutter, hvis hunden ikke har en allergi. Jordnødder er faktisk bælgfrugter, hvilket betyder, at de ikke passer ind i nogen af kategorierne af nødder. Alligevel skal du ligesom med alt andet, give peanuts med måde, fordi for meget indtag kan give problemer med fordøjelsen.


Korn

Må hunde få pasta?

Ja, hunde kan godt tåle pasta, men hold dig til mindre portioner. Pasta indeholder nemlig mange kulhydrater og opfylder ikke andre næringsbehov, såsom proteiner, vitaminer, fedtsyrer m.m. 


Må hunde få ris?

Ja, hunde kan sagtens spise ris. Risene skal dog altid være gennemkogte og aldrig rå. Kogte ris kan være rigtige gode til hunde med sart eller urolig mave.

Må hunde få rugbrød?

Flere hunde får dårlig mave af at spise rugbrød, dog er der ikke noget bevis for, at det er giftigt. Du kan derfor prøve dig frem ved at give et lille stykke. 


Må hunde få havregryn?

Ja meget gerne. Havregryn indeholder mange fibre, mineraler, antioxidanter og næringsstoffer. Faktisk er det en af de bedste korntyper at fodre din hund med. Undgå dog at tilføje mælk. 


Må hunde få brød?

Ja, hunde der ikke har hvedeallergi, kan godt spise lidt brød. Hold dig til mindre portioner, og særligt, hvis din hund har tendens til overvægt. 


Drikkevarer

Må hunde få isterninger?

Ja, hunde må gerne spise isterninger, men vær opmærksom på formen og størrelsen, så hunden ikke får isterningerne galt i halsen. Er din hund vild med isterninger i varmen, kan du overveje at gøre tørfoderet vådt og fryse det ned bagefter. På den måde får din hund et dejlig koldt måltid. 


Søde sager

Må hunde få popcorn?

Popcorn til mennesker indeholder store mængder fedt, salt og olie, hvilket ikke er godt for hunde. Ren popcorn har dog kun et lille eller slet intet indhold af disse ingredienser, så det kan du godt give din hund uden problemer. 


Må hunde få is?

Det kommer an på isen. De fleste hunde har ikke godt af store mængder fedt, sukker og er desuden laktoseintolerante. Du skal derfor ikke give din hund almindelig flødeis eller is med meget sukker, herunder sorbetis. 


Må hunde få chokolade?

Nej, hunde kan absolut ikke tåle chokolade! Chokolade er giftigt for hunde, og det er derfor strengt forbudt at fodre hunde med det. Chokolade indeholder theobromin som kan være dødeligt for hunde at indtage. Stoffet findes i alle typer af chokolade. Selv et lille stykke kan forårsage alvorlige følger, såsom opkast, diarré, nervøsitet, hyperaktivitet m.m. I værste fald er symptomerne krampe, feber m.m. 

Må hunde få lakrids?

Nej. Hunde har ikke evnen til at fordøje forbindelserne i lakrids ordentligt, hvilket kan forårsage mave-tarmproblemer som opkast og diarré. Generelt indeholder alt slik xylitol, et sukkerstof der sænker blodsukker hos hunde, hvilke kan få alt fra milde til alvorlige konsekvenser. 

Må hunde få æbleskiver?

Ja og nej. Der er ikke noget der siger, at hunde ikke kan tåle æbleskiver, men desserten indeholder meget sukker, hvorfor vi anbefaler, at du undgår det. 

Må hunde få chips? 

Nej. Chips indeholder meget salt og mange tilsætningsstoffer som forårsager diarré.

Må hunde få Sun Lolly?

Helst ikke. Sun Lolly indeholder meget sukker, som kan forårsage mavegener og overvægt. 

Må hunde få pebernødder? 

Nej pebernødder, kan forårsage nyreskade og betændelse, hvis de gives i store mængder. 

Må hunde få vingummi?

Nej. Vingummier indeholder meget sukker og xylitol, hvilken sænker hundens blodsukkerniveau, giver dårlig mave, skader tænder m.m. 

Må hunde få risengrød?

Det kommer an på, om din hund kan tåle laktose. Hunde kan nemlig både spise tilberedte ris og kanel i små mængder, men er de laktoseintolerante vil de få ondt i maven af fløden, som er i risengrød. 

Må hunde få brunkager?

Undgå generelt at give dessert til din hund. Det skader ikke med et par stykker, men det har ikke nogen gavnlig effekt.


Må hunde få honning?

Ja, hunde kan godt tåle honning. Honning er rig på vitaminer og mineraler som er gode for hunde. Dog indeholder honning også meget sukker, så pas på med at give for meget. 


Krydderier

Må hunde få kanel?

Ja, i små mængder. Generelt, kan de fleste hunde tåle mad der er let krydret – også med kanel.  Der er dog en tendens til, at krydderier kan give urolig mave, så begræns altid mængden. 

Må hunde få karry?

Karry er et stærkt krydderi for hunde. Undgå derfor at give din hund karry, da det kan forårsage mavesmerter. 

Tilskud 

Må hunde få menneske vitaminer?

Nej, giv kun din hund vitamintilskud beregnet til hunde. 


Må hunde få olivenolie? 

Ja. Hvor meget du kan give, afhænger dog af hundens størrelse, hvorfor vi altid anbefaler, at du rådfører dig med en dyrlæge. Olivenolie har mange fordele og kan hjælpe på forstoppelse og glansløs pels

e-mærket logo