Min hund gider ikke gå tur – Hvad gør jeg?

af: Erik Aalund /Gilpa.dk

Det kan være en smule frustrerende, når ens hund ikke har lyst til at gå sine daglige ture, da det først og fremmest er sundt for hunden med D-vitamin og motion, og samtidig er det også hundens mulighed for toiletbesøg.

I denne artikel har vi samlet 6 ting, som kan være årsagen til, at din hund ikke vil gå tur mere.

Din hund har smerter

I modsætning til mennesker, har hunde ikke samme mulighed for at kommunikere, hvis de oplever, at de har ondt. Det kan derfor være svært for hundeejere at opfange, hvis din hund har kroniske led- eller muskelsmerter. Men en af de første tegn på, at din hund lider af smerter, er hvis den ikke udviser samme glæde ved at gå ture længere.

Det kan du gøre: Hvis du har mistanke om, at din hund har smerter, anbefaler vi, at du besøger din dyrelæge eller en kiropraktor, som hurtigt kan eliminere enhver tvivl om smerter hos din hund. De kan med medicin, kost og fysioterapi få din hund til nyde at nyde naturen og gåture igen.

Din hud føler sig trist

Hvis du oplever, at din hund ikke vil gå ture, samtidig med at appetitten måske er nedsat og hunden sover eller er raskløs hele dagen, så kan det være fordi, din hund føler sig trist. Det er meget almindeligt, at hunde oplever at blive deprimeret, og der kan være flere årsager til dette:

Det kan du gøre: Har du mistanke om, at din hund føler sig nede, så kan du med fordel introducere ham/hende til mere aktivitet. Hunde er vilde med at udforske nye dufte og omgivelser, og det kan derfor være en god ide at variere din rute hver eneste dag. Kærlig stimulation vil du også kunne gøre din hund gladere – så underhold din hund og giv ham/hende en masse kærlighed.

OBS: Det er altid en god ide at kontakte sin dyrelæge, hvis man har mistanke om, at ens hund er deprimeret. Disse symptomer kan lige vel også skyldes en sygdom. Læs også vores blogindlæg om deprimerede hunde.

Din hund får ikke det rette foder

Hvis din hund ikke gider at gå tur, kan det meget vel være fordi, den ikke får det rette hundefoder. Din hunds kost har en stor indflydelse på, hvordan den trives. Det forkerte foder kan hurtigt demotivere din hund, så den mister energi og ikke længere har overskuddet til at gå de vante lange gå ture.

Det kan du gøre: Hvis du har mistanke om, at din hund ikke får det rette hundefoder, skal du tage stilling til 2 specifikke ting:

Læs vores fulde blogindlæg om, hvilket hundefoder, du skal vælge. Her vil vi guide dig igennem hele processen.

Din hund er bange

Nyere undersøgelser peger i retning af, at alle hunde har en episodisk hukommelse, som betyder, at den er i stand til at huske specifikke begivenheder i dens liv – hermed også en skræmmende gåtur.
Mødet med en aggressiv hund, en gruppe højlydte mennesker eller en hurtig cykellist, kan alle 3 være episoder, som kan have skræmt din bedste ven, og være årsagen til, at din hund ikke ønsker at gå tur.

Det kan du gøre: Hvis det er en specifik rute eller område, som du kan huske, har gjort din hund bange, så er det vigtigt, at du stadig forsøger at gå samme rute med den. På den måde lærer den langsomt, at ruten ikke er farlig. Dog skal du også respektere og observere din hunds kropssprog, hvis du kan mærke, at den ikke føler sig tryg ved det. Det er vigtigt, at du taler i et neutralt tone leje, selvom din hund virker besværligt og trækker i snoren.

Din hund er blevet for overvægtig

Vi mennesker får sværere ved at røre os, når vi har for meget overflødigt fedt på kroppen – det samme gælder for din hund. Hvis ikke du er opmærksom på din hunds vægt, kan din ellers energiske hund hurtigt blive langsom og sløv. Er du i tvivl, om din hund er overvægtig, kan du altid besøge din dyrelæge, som meget hurtigt kunne give dig svaret. Du kan også med fordel læse vores blogindlæg ”Er din hund for tyk”.

Det kan du gøre: Der er mange ting, du kan gøre for få din hund ned i vægt, og dermed give den glæden ved gåture tilbage. Der er særligt 2 ting, som kan nedsætte din hunds vægt.

Gåturene bliver ensformige

Hvis du oplever, at din hund ikke har lyst til at gå ture længere, kan det være fordi, at gåturene bliver for ensformige. Hvis du hver eneste morgen og aften går den samme rute, vænner din hund sig til lugtene og omgivelserne, og det kan godt medvirke til manglende motivation og engagement til gåture.

Det kan du gøre: Udforsk nye landområder, som vil stimulere din hund på andre måder end den vante gåtur. På den måde kan den ikke forudse, hvilken gåtur den kommer ud på, og den vil derfor blive ekstra glad, når den skal ud og gå.
Du kan også sagtens gøre gåturene endnu bedre for din hund ved at købe nogle fedtfattige godbidder, som den kan få undervejs på turen. Det vil din hund sætte pris på.

e-mærket logo