Min hund er bange for andre hunde og mennesker – Hvad gør jeg?

af: Erik Aalund /Gilpa.dk

Mange hundeejer oplever, at deres hund virker tilbageholdende eller omvendt bliver meget aggressiv i mødet med andre hunde eller mennesker.

De mange gåture og sammentræf kan derfor hurtigt blive et problem. Der er flere ting, som kan ligge til grund for, at din hund oplever en social angst over for fremmede.

Vi har samlet 4 af de typiske årsager på denne side samt forslag til, hvordan du kan få din hund til at føle sig bedre tilpas.

1. Ukorrekt social stimulering som hvalp

Som hovedregel er det utroligt vigtigt, at din hund har kontakt med andre hunde og mennesker fra den er hvalp.

På den måde vil den vænne sig til fremmede, og derfor opbygge et mere naturligt forhold til mødet med nye hunde eller mennesker.

Det er særligt, når hunden er i mellem et halvt og et helt år, at din hund har brug for regelmæssig kontakt med andre.

Dog skal du huske på, at det er vigtigt, at du lader hvalpen selv tage kontakt til fremmede, og det ikke er dig som presser på.

En længere hundesnor kan være en god ide til dette formål, da din hund på den måde helt selv kan koordinere, hvor tæt den vil være på fremmede og uvante situationer.

2. Din hund har været udsat for en ubehagelig situation

Hvis din hund har været udsat for en overvældende og/eller ubehagelig situation med en anden hund eller et andet menneske, kan det være med til at udløse en social angst.

Hundes adfærd bygger nemlig utrolig meget på deres tillid til omgivelserne, og det er derfor vigtigt, at man altid bekræfter hundens tillid til personer og omgivelser.

3. Din hund har smerter

Mange tænker ikke over dette, men hvis din hund tager afstand til mennesker og andre hunde, kan det være fordi, den lider af smerter.

I modsætning til mennesker, har hunde ikke samme mulighed for at kommunikere, hvis de har smerter.

Det er derfor ikke altid nemt for hundeejeren at opdage, hvis ens hund lider af kroniske led- eller muskelsmerter. Hundefoder med glocusamin er rigtig effektivt til at mindske ledsmerter og slidgigt hos både aktive og særligt ældre hunde.

Men hvis din hund trækker sig, kan det altså være et tegn på en lidelse, og derfor anbefaler vi, at du kontakter din dyrlæge.

4. Din hund føler sig trist

En fjerde ting som også kan have betydning for din hunds adfærd, er dens humør. Ligesom mennesker oplever tristhed og depression, kan hunde også opleve disse følelser.

Det kan være, at hunden har været udsat for et tab af en hundeejer eller en anden hund, men det kan også være, at din hund er jaloux, og derfor bliver deprimeret og tilbageholdende. Læs evt. vores blogindlæg om deprimerede hunde.

Hvis du oplever et udsving i din hunds humør, anbefaler vi, at du kontakter din læge.

Få din hund til at føle sig godt tilpas

Hvis din hund er frygtsom overfor andre mennesker eller andre hunde, har vi samlet nogle gode råd, som kan gøre din hund mere tryg, når den interagerer med andre.

Kontakt skal være sjovt

Det er vigtigt, at du forstærker og aktiverer din hund, når du interagerer med den, så den føler sig underholdt i dit selskab.

Der er mange metoder til, hvordan du kan underholde din hund, men du kan med fordel gøre det med hundelegetøj eller med godbidder, så din hund får en god oplevelse, når den er sammen med dig og andre mennesker.

Udstrål ro

Afslappethed og selvsikkerhed er egenskaber, som er meget vigtige, når man har en hund.

Hunde har særligt en god fornemmelse for stemningen hos deres ejer.

Hvis din hund kan mærke, at du er usikker eller nervøs, vil dette også kunne smitte af på din hund.

Sørg derfor for, at du er afslappet og bevarer roen, når du interagerer med din hund.

Med tiden vil du opleve, at din hund vil genvinde troen på din dømmekraft og dermed skille sig af med sin usikkerhed.

I øjenhøjde med din hund

Hvis din hund er sky overfor dig og/eller andre mennesker, så kan du arbejde med dit kropssprog, så hunden føler sig mere tryg.

Undgå at læne dig for meget over din hund, da dette kan virke meget skræmmende og intimiderende for din hund. Sæt dig i stedet ned i øjenhøjde med din hund, når du søger kontakt til den.

Tal i et neutralt toneleje

Hvis din hund allerede har en tendens til at ville tage afstand til mennesker, er det vigtigt at være opmærksom på, at du og dine gæster taler i et neutralt toneleje, især hvis du/i taler direkte til hunden.

Nogle hunde er meget følsomme overfor høje lyde, og derfor kan det gøre din hund endnu mere bange, hvis du taler meget højt og direkte til den.

Slankegodbidder

En hund med angst trives nemmere omkring mennesker, hvis den har det behageligt i selskabet.

Derfor kan det være en rigtig god ide at give din hund nogle godbidder, når du er sammen med dem.

På den måde vil den lettere kunne føle sig tryg og behageligt tilpas.

Dog skal du passe meget på i forhold til, hvilke godbidder du vælger at give din hund, da den hurtigt kan gå hen og blive overvægtig, hvis du giver den for mange godbidder.

Vi anbefaler derfor, at du benytter dig af fedtfattige godbidder.

Vær forberedt, når din hund bliver nervøs

Hvis din hund pludselig kommer i en ubehagelig situation, hvor den udviser nervøsitet og usikkerhed, så kan det være en god ide altid at have Zylkéne med sig.

Zylkéne er et naturligt produkt, der er udviklet til at gøre det lettere for hunde at håndtere angstprovokerende situationer.

Det fantastiske ved produktet er, at det har en her-og-nu påvirkning, og kan derfor gøre din hund tryg i situationer som bilkørsel, dyrlægebesøg, skudræd eller interaktion med andre.

Hvis du har andre spørgsmål, vil vi henvise dig til vores FAQ side, hvor vi har bevaret en masse gode spørgsmål fra vores mange kunder og andre hundeinteresserede.

e-mærket logo